Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az alapítvány tevékenységei

2008.11.14
Az alapítvány első és legfontosabb feladata volt, a már évek óta egyre rosszabb állapotban lévő templomtető felújításának megszervezése. Ez 2007 év végére sikeresen elkészült. Az adományozóknak köszönhetően ezt a munkát több mint 1 200 000 Ft-tal is támogatni tudtuk.
 
 2007. szeptember 29-én volt a templomban a falu címerének megáldása. Ezzel összekötve, jótékonysági hangversenyt szerveztünk, melynek bevétele szintén a felújításra szánt összeget gyarapította.
 
 
 Kép
 
 
A falu címerének megáldását ünnepélyesebbé téve közreműködtek a helyi Fergeteg Néptánc Egyesület tagjai, valamint a Nicki Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

 

 

 

 

Kép

 

 

 A rendezvény vendége volt Dr. Kun László Vas megye főjegyzője, valamint a szomszédos települések polgármesterei.

 

 

 

Kép

 

 

 A répcelaki Gyöngy Kamarakórus színvonalas előadását Tanda Ibolya vezényelte.

Kép

 

 

 A répcelaki Móra Ferenc Művészeti Általános Iskola tanulói hangszeres előadásaikkal nagy sikert arattak

 

 

 

 

Kép

 

 

 A Szent István Katolikus Énekkar előadása zárta a hangversenyt, mely a művek összeválogatása és előadásának profizmusa miatt nagyon emlékezetes maradt.

 

 

  

A 2008-as év februárjában az első alapítványi est vendége Dr. Csókay András főorvos úr volt, akinek „Bátorság az örömhöz” című előadását kétszáznál is többen hallgatták.

 Kép

 

 

 

 

 

 

 

 Az alapítványi est a kultúrházban folytatódott szeretetvendégséggel, ahol lehetőség nyílt egyéni beszélgetésekre.Sokan üdvözölték a főorvos urat, aki kedvesen fogadta a környékbeli településekről összesereglett embereket.

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

Természetesen ezek a rendezvények a fő cél érdekében végzett munkát segítik, erősítik az emberi kapcsolatokat, segítenek az egymásra odafigyelés gyakorlásában. A rendezvények megszervezésében, lebonyolításában, számos önzetlen segítő vett részt, akiknek munkáját ez úton is szeretnénk megköszönni.

 Kép

 

 

Az alapítvány egyik fő támogatója Vörös János helyi fafaragó, aki önzetlen, odaadó munkával készítette el a plébánia előkertjében felállított emlékművet az egyházközség felkérésére.

 

 

 

 

 

  Kép

 

 

Szintén az Ő keze munkáját dicséri a hetven évvel ezelőtt, a 34. Eukarisztikus világkongresszus emlékére ültetett fa mellé állított emléktábla.

 

 

 

 

 

 

2008. szeptemberében Eperjes Károly Kossuth-díjas művész volt a vendége az Alapítvány immár 3. jótékonysági estjének.

Kép    

"A keresztény embert, így a keresztény színészt is az élete hitelesíti, azt viszont igazán csak a szűk környezete és Isten ismeri."

Az Alapítvány szervezésében 2009. március 10-én Dr. Gyürki László pápai prelátus, nyugalmazott plébános tartott előadást a Szent Anna templomban. Ez volt az Alapítvány 4. jótékonysági estje. Az előadás címe: Szent Pál nyomában.   gyurki.jpg

Vetített képes előadás segítségével elvezette az előadó hallgatóságát Tarzustól kezdve missziós útjának állomásain keresztül  a Szent Pál Bazilikáig, ahol szarkofágja található. Ennek a lelki zarándoklatnak az összegzése így hangzik az előadó megfogalmazásában: "Amikor Pál nyomában járunk, nem kell távoli országokba elutaznunk, hanem elég ha kinyitjuk a Bibliát és elolvassuk az ő leveleit. Ezek ugyanis az ő legfontosabb nyomai, de egyben az Isten nyomai is."

2009. június elején készült el az Árokháti Szűzanya szobor felújítása Vörös János helyi fafaragó mester önzetlen segítsége által. A felújított szobor megáldása a hívek jelenlétében június 6-án történt meg.

dsc00019.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2009. szeptember 5-én került sor az Alapítvány 5. jótékonysági estjére. Ennek vendége Dr. Papp Lajos szívsebész professzor úr volt. Előadásána a címe: A szív hangjai. Az előadás sikerét mutatja az, hogy a Szent Anna templom zsufolásig megtelt érdeklődőkkel. Ő a hétköznapokban megélhető hit fontosságáról tett tanúbizonyságot.

papp.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2009. szeptember 19. és 20-án a Szent Anna műemlék templomban az országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva, megrendezésre került a Kulturális Örökségek Napjai, melynek keretében mindkét napon reggeltől estig megtekinthető volt a templomunkban rendezett kiállítás. dsc00123.jpg

 

 

Vetítettképes előadás keretében sor került a templom történetének bemutatására és a településen szolgáló lelkipásztorokról való megemlékezésre.

 

 

 A programokat színesítette Császár Sándor kenyeri kántor, magánénekes, szakrális és régi magyar énekekből összeállított műsora.gyurki.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
dscf5019.jpg
 
2009. december elején készült el az Alapítvány támogatásával a Szent Anna templom és a hozzátartozó plébánia épült riasztó rendszerrel történő felszerelése. Ez nem jöhetett volna létre, ha nincs meg a támogatóink 1%-os felajánlása az alapítvány céljaira.
 
 
 
Az Alapítvány 6. jótékonysági estjére 2010. márciusában került sor. Az est vendége Jáki Sándor Teodóz bencés szerzetes volt, aki a moldvai és erdélyi magyarokról tartott érdekes előadást. Néprajzos munkája során az életében jelentős szerepet játszó Moldva mellett bejárta a Székelyföldet, a Délvidéket, Kárpátalját és a Felvidéket.
theodoz.jpg

 

 

Hosszú évek óta foglalkozik a magyar egyházi népénekek gyűjtésével. Több száz gyűjtőútján 5.000-nél több népéneket gyűjtött, amelyek között számos pótolhatatlan kincs akad. Jelentősebb gyűjtési eredményei a kunszigeti Jézuskeresés, passiók a Felvidékről, betlehemesek Székelyföldről és Moldvából. A Magyar Rádióban népzenei előadásokat és egyházi népénekgyűjtő útjairól utibeszámolókat tart.

 

 

 

 

A 7. alapítványi est vendégei, 2010. szeptember 18-án Sillye Jenő és barátai voltak, akik a modern egyházi zene magyarországi elindítói és jelenleg legismertebb művelői. Az emlékezetes előadásuk után szeretetvendégségre hívtuk a jelenlévőket.

sillye.jpg

 Jenő 1967-ben, húsz évesen írja első dalát (Hol van a szeretet?) címmel. 1970-től kísér gitárzenével fiatal énekeseket a kismarosi plébánián. 1978-tól Nagymaros lett a találkozók színhelye. Jenő és barátai később országjárásba kezdtek.

 

 

 

 

 

2010.szeptemberében az Alapítvány kezdeményezésére a Kulturális Örökségek Napjai országos rendezvénysorozathoz kapcsolódtunk, az előző évihez hasonlóan kiállítást rendeztünk, ahol ízelítőt láthattak az érdeklődők a templom történetéből. 

dsc00227.jpg 

Előadások keretében ismerkedhettek meg a érdeklődők, a templomunk kialakításának, díszítésének, elrendezésének alapját adó , a templom építetőjének, Niczky Lázár  végrendeletének azon részeivel, amelyben a templomunk építtetésére hagyott vagyonáról rendelkezik.

 

 

 

 nagy-atelessel-tanitotta-a-jelenlevoket.jpg2011. 03. 26-án került megrendezésre a 8. alapítványi jótékonysági est. Az est vendége:Dr. Olofsson Károly Placid bencés szerzetes a Hit Pajzsa díj birtokosa volt. Placid atya a Gulágot megjárt bencés szerzetes egy csodálatos, derűs személyiség, aki hihetetlen energiával hirdeti mindenkinek az Isten szeretetét. Öröm volt őt hallgatni.

 

  

 

2011 június végére készült el a templom előtti két feszület felújítása, illetve az egyik olyan rossz állapotban volt, hogy egy teljesen új feszület készült. Ezek a felújítások az alapítvány támogatásával, és a 2009. évi adó 1 %-ok felajánlásából valósultak meg. dscf1259.jpgdscf1265.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

nick

(tone, 2008.08.19 09:57)

Gratulálok a szervezéshez és a programok lebonyolításához