Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

 Nyugdíjasok múltidéző délutánja NickenKép

 

A nicki egyházközség múltidéző délutánt szervezett az idősek számára a település civil szervezeteivel közösen 2010. október 23-án.

A kulturális műsorok mellett nagy hangsúlyt Kép kapott az összegyűjtött régi fényképek vetítése, amelyen kérték a jelenlévőket, hogy nevezzék meg a fotókon látható személyeket és eseményeket. Az 1900-as évek elejétől indulva közel száz kép került bemutatásra. A község sokat megélt lakói egymás után mutatták meg a képeken szüleiket, nagyszüleiket, osztálytársaikat, valamint további fotókkal gyarapították a múltat dokumentáló és a hajdani egyházi életet is bemutató gyűjteményt.

Kép

A képek között meglepően sok örökíti meg az egykori plébánosok által betanított színdarabok szereplőit. Elsőáldozók, ministránsok, betlehemezők, hittanversenyek győztesei, a Mária-kongregáció egyenruhát viselő tagjai láthatók a régi felvételeken. Kenyérmegáldás, templomfelújítás, a katolikus iskola, a plébánia épülete tárul elénk a fotókon. Rácsodálkozik a szemlélő a Rába folyó 40 centiméter vastag jégtábláira, a zsuppfedeles házakra. Érdekes felfedezés, hogy az árvíz egykor ugyanúgy vitte el a vasúti síneket, mint ma az iszapár Devecsernél.

Kép

Az egyházközség szeretné megörökíteni és az utókor elé példaként állítani az egykori plébániai élet értékeit.

 

Szabó Ervin

 

***************** 

 

  Katolikus színjátszók Nicken

 

Kép Több évtizedes szünet után újraéledt az amatőr színjátszás Nicken. Augusztus21-én, szombaton tartotta nagy sikerű  bemutatóját a helyi fiatalokból, hittanosokból alakult színjátszó csoport. A faluban a színjátszás hagyománya a múlt század elejére nyúlik vissza, amikor is  az akkori plébános Tőke Péter szervezte, tanította a fiatalokat. A ma  már nyolcvan év körül járó, akkor még gyerekszereplők szívesen emlékeznek a közösségre. Majd a második világháború után ez a hagyomány tovább élt, csak alkalmazkodott a kor követelményeihez. A kultúrház adott otthont világi előadásoknak, a templomban pedig  a lehetőségekhez mérten, folytatódtak a misztérium játékok.

Idén a  gyerekek a nyári szünet nagy részét a plébánián  töltötték, gyakorlással, aminek az eredménye 21-én szombaton tárult először a nagyközönség elé. A Szellemjárás című vígjátékot adták elő, mely az 1930-as években játszódik egy mátrai penzióban. S hogy a legkisebbek sem maradjanak Kép szerep nélkül, egyedi koreográfia alapján betanult matróz tánccal köszöntötték a közönséget, amely nagy tapssal jutalmazta őket. A közösségnek ez egy újabb színfoltja, mely helyi tradícióra épül. A következő előadást augusztus 28-án szombaton, majd azt követően szeptember 19-én  a Kulturális Örökségek Napjai keretében tartják a nicki kultúrházban. Mindkét alkalommal 16 órai kezdettel, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.  

Szabó Ervin

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.