Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sajtó rólunk

Nyugdíjasok múltidéző délutánja 2012. november 17.

 http://www.martinus.hu/hirek/3746/nyugdijas-talalkozo-nicken

A Nick-i templom és plébánia ünnepe 2012. szeptember 16-án. 

Kérem, hogy kattintson a linkre! 

http://www.martinus.hu/hirek/3636/a-nicki-templom-es-plebania-unnepe

Megszépülhet a nicki templom
 
Helyi alapítvány segíti a műemlék Szent Anna templom renoválását Nicken. A tetőzet után most a külső felújítás kezdődik pályázati forrásból.
 
2012. április. 25. szerda | Szerző: Simon Erzsébet
 
- A több mint fél évszázada műemléki védettséget élvező Szent Anna templom épületegyüttesének állagmegóvására,  a plébánia történetének kutatására, feldolgozására szövetkeztek a helyiek még 2006-ban. Alapítványt hoztak létre, s azóta a civil szervezet nemcsak a templom felújítását koordinálja, hanem a legfőbb mozgatórugója igyekszik lenni a szennyvízhálózat kiépítése miatt csődbe jutott település kulturális életének is.
- Amikor az alapítvány létrejött, a kuratórium egyik legsürgetőbb feladata a templom tetőzetének megjavítása, a beázások megszüntetése, ezáltal a mennyezeti freskók lehető legjobb állapotban való megőrzése volt. 2008-ban adományokból és az egyházközség saját pénzéből tudták elvégeztetni a szükséges munkákat, melyek során megújultak a faszerkezetek, újracserepezték a templomot, és esőcsatornát is felszereltek. Több helyre is nyújtottak be pályázatot, a templom közelmúltban elkezdődött külső felújítását a Leader-program mintegy 17 millió forinttal támogatja. Új, statikailag megerősített támfal épül, mivel a régi egy része kidőlt - tudtuk meg Szabó Ervintől, az alapítvány kuratóriumának képviselőjétől.
Pályázati forrás segíti a műemlék Szent Anna templomfelújítását Fotó: Szendi Péter
Pályázati forrás segíti a műemlék Szent Anna templomfelújítását Fotó: Szendi Péter
A mozgáskorlátozottak bejutását segítő akadálymentesítő rámpát, és új, a mai előírásoknak megfelelő lépcsőt is építenek. Friss bádogfedést kap a torony, valamint a toronykereszt alá visszakerül a szintén bádoglemezből készült gömb, amely egy száz évvel ezelőtt készült fényképen is látható. Jut a pénzből a zöldterület rendbetételére is.
 
Jókai Anna Nicken
 
Aki családban él, annak feladata van hangzott el a nicki Szent Anna templomban a 2011. évi őszi alapítványi esten. Nem más, mint Jókai Anna Kossuth-díjas írónő szájából, aki vallja, hogy az írónak nemcsak mondani, hanem élnie is kell azt, amit hirdet.Előadásában kifejtette, nehéz helyzetben van a család, mint intézmény. A lelki el sivatagosodás példátlan sorozatát látjuk mostanában, ezért amikor a szeretetről beszélünk, nem elég érzelmekre gondolni. Tévedés azt mondani fiataloknak, hogy azért alapítsatok családot, mert akkor életetek végéig boldogságban fogtok élni. A család nagyon fontos szövetség, ugyanakkor próbatétel. Családban élni lelki, fizikai és szellemi munka. Úgy kell egymásra hangolódni, hogy ne kelljen egyiknek sem feláldoznia magát a másikért, hanem kölcsönösen tudjanak egymásból meríteni. Az nem igazi családi élet, ha az egyik uralkodik, a többi pedig szenved a terror alatt. Az a családi élet, ahol kölcsönös szeretetből tudnak egymáshoz alkalmazkodni az emberek. A szeretet abban rejlik, hogy tudom, ismerem a másikat teljes valójában. Átélem a lényét, és azt teszem, ami neki jó. Majd arról beszélt, hogy a családközpontú szemléletet már gyerekkorban ki kell alakítani. Elejét kell venni annak az álszabadságnak, hogy nem kell formálni a gyerek lelkét és tudatát, ebben az országban ugyan úgy, amint egész Európában. Türelem kell, és szeretet, ahogy a krisztusi felszólítás is kifejezi: egymás terhét hordozzátok! Ennél nincsen szebb és magasztosabb dolog. Az előadást követően a helyi kultúrházban lehetősége nyílt a jelenlévőknek, személyes találkozásra, bensőséges beszélgetésre az írónővel, aki „Mindhalálig és A feladat című kötetét ” dedikálta, melyek már az első kiadásuk idején óriási sikert arattak..
Szabó Ervin
 
*****

Nick: bemutatták a település kulturális, természeti értékeit

Az országos programok között is szerepelt a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat nicki hétvégi eseménye, melynek a Szent Anna Templomért Alapítvány volt a főszervezője.

2011. szeptember. 21. szerda | Szerző: Simon Erzsébet
A kétnapos rendezvénysorozatnak elsősorban a falu kulturális és természeti értékeinek a bemutatása volt a célja, oly módon, hogy minden korosztály megtalálja a hozzá legközelebb álló programot - mondta
Szabó Ervin szervező, az alapítvány kuratóriumának tagja. A szombati nap a Vörös János helyi fafaragó munkáiból összeállított kiállítás megnyitójával kezdődött. Az alkotásokat Németh Károly Szombathelyen élő nyugdíjas lelkipásztor mutatta be a megjelenteknek. Nagy elismeréssel szólt a fával foglalkozók munkájáról, hiszen Zala megyében szolgálatot teljesítve számos fafaragó táborban tevékenykedővel került kapcsolatba. Gregorich Ferenc elismeréssel szólt  Vörös János személyiségéről, méltatta a munkásságát, és a fafaragó művészt az ostffyasszonyfai népdalkörös és citerás barátai meglepetés-dalcsokorral köszöntötték. A kiállításon a faragott bútorok, a használati és a dísztárgyak mellett óriási figyelmet kapott az Országház 1972-ben készült, tizenkétezer darabból álló makettje, amelyről alkotója egy anekdotát is elmesélt. Kérdezték tőle egyszer, hogy volt-e a kupola tornyán csillag. Igen, válaszolta, de valamikor a rendszerváltozás után egy rakodás alkalmával a Parlamentet körülvevő üvegburkolat véletlenül rázuhant. Szerencsére semmi kár nem keletkezett az alkotásban, mindössze a csillag tört le a tornyáról, és így ismét olyan lett, mint maga az épület a valóságban.

Délután a kultúrházban folytatódtak az események a fotópályázat eredményhirdetésével. Az alapítvány felhívására több mint másfélszáz fotó érkezett. Az elbírálásnál - Garas Kálmán fotóművész szakmai instrukciói alapján háromtagú zsűri mondott ítéletet - a fő szempont az volt, hogy a felvételek technikailag hibátlanok-e, bemutatják-e Nick épített, kulturális és természeti értékeit. Ezek alapján a pályázat győztese Szabó Péter lett Kereszt mögött című alkotásával.

A továbbiakban a helyi gyerekekből, fiatalokból alakult Pajtaszínház A szobalány című előadása aratott nagy sikert. A vasárnapi program a reggeli szentmisével kezdődött, majd Csorba József polgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a Répcelakon élő Egyházi Tibor festményeiből összeállított kiállítást. A képeken elsősorban a Répce és a Rába környéke látható. A megnyitót hangulatossá tette a Free Time Band zenekar, ennek maga a festőművész is tagja. Vasárnap délutánra is maradt esemény: az egykori nicki plébános, Hegedűs Vince esperes verseiből a Martinus Kiadó által erre az alkalomra kiadott kötetet mutatták be. Hegedűs Vince plébánosként 1972-ig szolgált Nicken, de a helybeliek mind a mai napig szívesen emlékeznek rá. Noha az itt töltött 20 esztendő alatt nem is nagyon hallottak a verseiről, ma büszke ezen kulturális örökségére az egyházközség.

A hétvégi események a templom előtt álló, adományokból felújított kőkeresztek megáldásával fejeződtek be. Az alapítvány következő nagy feladata lesz a műemlék templom külső felújítása, amelynek a munkálatai várhatóan a jövő hónapban el is kezdődhetnek.

*****

KÖN napok Nicken. A következő linkekre kattintva olvasható az események sokszínűsége:

http://www.martinus.hu/hirek/2926/kulturalis-es-termeszeti-ertekek-bemutatasa-nicken

http://www.martinus.hu/hirek/2927/fotopalyazat-nicken

http://www.martinus.hu/hirek/2929/hegedus-vince-atya-verseskotetenek-bemutatoja

* * *

Alapítványi est a Nicki Szent Anna templomban 

http://vasnepe.hu/helyi_kiadasok-Sarvar_celldomolk/20100224_alapitvanyi_est_a_szent_anna_templomert

******

Igényes zenével jótékonykodtak

Megjelenés dátuma: 2007. október 03. 04:29.00
Szerző: Simon Erzsébet

Nick (ser) - Hangversennyel is emlékezetessé tették a községi jelképek avatásának napját. A koncertet egyúttal a Szent Anna-templom felújításának elősegítésére is szervezték.

Az 1761-ben épült Szent Anna-templom volt a helyszíne a községi jelképek megáldásának szombaton. Az új szimbólumok bemutatása is sokakat vonzott, az egybegyűltek számát azonban a templomi szertartást követő hangverseny jócskán gyarapította. A koncert volt az első olyan alkalom, amelyet a Szent Anna Alapítvány szervezett az Úr hajlékának felújítására. A közhasznú szervezetet tavaly hozták létre a helyi lokálpatrióták; egyfelől azért, hogy tevékenységükkel előmozdítsák a templom renoválását, másrészt, hogy a falubeli ifjúságot felkarolják.A kordokumentumok szerint Nick már az avar korban lakott volt, de fejlődésnek csak a honfoglalás után in-dult, mivel Szent István rendeletére templom épült a faluban. Ez volt az elődje a későbbi egyházi épületnek. 1867 szeptemberében tűzvész pusztított a községben, a templom is megrongálódott. Az elmúlt századokban többször is javítgatták, ám átfogó rekonstrukció eleddig nem történt. Ennek kizárólag a forráshiány volt az oka, indokolta a sanyarú helyzetet az alapítvány kuratóriumának egyik tagja, Szabó Ervin. Amint arra Görbe László plébános a szombati szentmisén utalt, hiába pályáztak támogatásért, a kiírók még csak válaszra sem méltatták őket. Magad uram, ha nincs szolgád - gondolták a lokálpatrióták, s jótékonysági hangversenyt hirdettek. A répcelaki Móra iskola növendékei és pedagógusai, a városi Gyöngy Női Kamarakórus és a Szent István Katolikus Énekkar szerepelt nagy sikerrel az első adománygyűjtő koncerten. A városi iskola zenetanára, Tanda Ibolya vezényletével népszerű és közismert műveket szólaltattak meg a dalosok és zenészek. Gyermekek és felnőttek érezték szívügyüknek, hogy muzsikájukkal ily módon segítsenek. Az alapítvány kuratóriumának vezetői a későbbiekben nemcsak koncerteket szándékoznak szervezni, hanem ismert emberek, művészek meghívását is tervezik. Hogy minél hamarabb megújulhasson a templom.